Product test: Sigma 105 mm macro lens 2.8 art en Marumi Macro Achro 200 + 5 Filter DHG

Product Test

2 mei, 2023

Elke maand krijgt een lid van The PixelSquad de unieke kans om een product uit te proberen en zijn/haar ervaringen hier over te delen met de rest van de community. Wilna Koenes kreeg als eerste de kans om fotografieproducten te mogen testen.

Het testen van deze producten is niet alleen een geweldige manier om de nieuwste gadgets en technologieën uit te proberen, maar het is ook een manier om fotografische vaardigheden te verbeteren en daardoor nieuwe technieken te leren. De producten die worden getest worden aangeboden door Foto Sipkes uit Groningen.

In deze blog komen we meer te weten over de Sigma 105 mm macro lens 2.8 art en Marumi Macro Achro 200 + 5 Filter DHG en hoe Wilna de producten heeft ervaren. Zij heeft de producten twee weken getest en geeft haar bevindingen over het product. Ook zijn er resultaten zichtbaar die zij heeft gefotografeerd met de Sigma 105 mm macro lens 2.8 art en Marumi Macro Achro 200 + 5 Filter DHG

Sigma 105 mm macro lens 2.8 art
Het testen | Wilna aan het woord

De afgelopen twee weken heb ik mijn best gedaan om zoveel mogelijk uit te testen met deze twee producten. De filter die ik mocht testen is een voorzetlens met schroefmaat 62mm. Deze filter kan ik dus niet op mijn andere lenzen schroeven, doordat deze een andere maat hebben.

In de eerste week ben ik aan de slag gegaan met het zoeken naar onderwerpen die ik normaliter ook altijd zoek voor het maken van mijn macro foto’s. Zelf heb ik een macro lens van Nikon, de 85mm. Hiermee heb ik al een aantal jaren verschillende foto’s gemaakt. Ik was daarom erg benieuwd naar de Sigma macro 105mm, zodat ik de verschillen kon testen.

Marumi Macro Achro 200 + 5 Filter DHG
Portretten fotograferen met een macro lens

Ik was benieuwd naar het fotograferen van portretten met deze lens. Bij de workshop van Marije heb ik gebruik gemaakt van deze lens. Het is altijd even wennen om met een nieuwe lens te fotograferen. De scherpte van de lens is uitstekend, maar de kleurweergeving vind ik nogal fel. In mijn camera heb ik de Kelvin waarden aangepast naar beneden, zodat de foto’s minder heftig worden van kleur. Het kan zijn dat dit op een full frame camera anders uitpakt, maar dat heb ik niet kunnen uitproberen.

Verrassing

Thuis heb ik gezocht naar andere mooie onderwerpen, zoals bloemen en kleine plantjes zoals mos. Ik heb een steen mee naar binnen genomen en deze heb ik bedekt met wat mos. Tijdens het fotograferen van het kleine plantje, kroop er een piepklein torretje omhoog langs het steeltje.
Ik was blij verrast en heb dit torretje uitgebreid kunnen fotograferen met behulp van de filter. Het diafragma moest bij het gebruik van de filter flink omlaag, anders werd het beeld niet scherp. Hierdoor heb ik de belichting ook aangepast, zodat de foto niet te donker werd.

zonder filter: A 1/160sec F4.8 iso250 105mm
zonder filter: A 1/160sec F4.8 iso250 105mm
Bevindingen:

De Sigma macro 105mm is een fijne lens die snel scherp stelt en vrij geruisloos reageert op automatische scherpstellingen. De bediening werkt soepel. De lens is ook geschikt voor portretfotografie. De lens kan gebruikt worden bij een APS-C en Full Frame sensor.
Het nadeel wat ik heb ondervonden bij de lens is dat het een zware lens is, waardoor het uit de hand fotograferen moeilijker kan zijn om bewegingsonscherpte te voorkomen. Een statief is daarom een aanrader.

De Arcromat Macro Filter heeft bij de juiste diafragma een mooie scherpte met name bij kleine onderwerpen. Je kunt met deze filter dichtbij je onderwerp komen. De filter is makkelijk op je lens te schroeven en is daardoor stevig.
Het nadeel van de filter is dat het zoeken naar de juiste diafragma lastig is, waardoor ik vaak uitkwam op een laag diafragma voor de juiste scherpte. De filter past niet op alle lenzen, waardoor het wat duurder is in aanschaf.

Conclusie:

Ik vond het erg leuk om deze materialen uit te mogen testen. De twee weken waren dan ook sneller om dan ik dacht. Door deze ervaring heb ik mijn 85mm macro ingeruild met bijbetaling voor de Sigma macro 105mm. Ik vond het testen met de filter leuk, maar voor mij is dit niet noodzakkelijk. Ik ben zelf ook in bezit van tussenringen en die leveren voor mij hetzelfde resultaat. Bedankt voor de mogelijkheid om dit te mogen doen.

Foto Sipkes

Wil jij na het lezen van deze blog de lens of voorzetfilter ook aanschaffen? Neem eens een  kijkje bij Foto Sipkes, zij hebben een ruim aanbod (tweedehands) producten en kunnen jou helpen bij het vinden van het passende product voor jou. Namens The PixelSquad willen wij Wilna Koenes bedanken voor het testen van de lens en filterset. Wil jij volgende maand een fotografie product testen? Reageer dan snel op het online platform van The PixelSquad en misschien test jij wel de Sigma 14-24 mm of de Sigma 16-28mm.