Product test: Sigma 150-600mm F/5-6.3 DG OS HSM CONTEMPORARY

Product Test

18 juni 2023

Elke maand krijgt een lid van The PixelSquad de unieke kans om een product uit te proberen en zijn ervaringen hier over te delen met de rest van de community. Karen kreeg dit keer de kans om fotografieproducten te mogen testen.

De producten die worden getest worden aangeboden door Foto Sipkes uit Groningen. Het is een fantastische manier om de nieuwste gadgets en technologieën uit te proberen. Ook leren de leden van The PixelSquad op deze manier meer van de techniek achter het product en hoe het is om met een bepaald product te mogen werken.

In deze blog komen we meer te weten over de Sigma 150-600mm F5/6.3 DG OS HSM contemporary en hoe Karen dit product heeft ervaren. Zij heeft het product twee weken getest en geeft haar bevindingen over het product. Ook zijn er resultaten zichtbaar die zij met de Sigma 150-600mm F5/6.3 DG OS HSM contemporary heeft geschoten.

Sigma 150-600mm F5/6.3mm lens

Het testen | Karen aan het woord

In de laatste twee weken van mei ben ik twee weken op vakantie geweest naar Zwitserland met drie vrienden, en mocht ik de Sigma 150-600mm testen van Foto Sipkes!

Bij het opalen van de lens viel me al op dat het een groot objectief is. Niet zo maar 1 die je tussen je objectieven in de rugtas stopt, maar zijn eigen draagtas mee krijgt in de doos! De losse draagtas heeft een fijne draagband met kussen voor comfort. De lens wordt beschermd door softfoam aan de binnenzijde en is makkelijk mee te nemen. Behalve het gewicht is ook de grootte van de lens indrukwekkend. De scherpstelring draait verrassend soepel, maar de zoomring gaat iets zwaarder. Waar de meeste objectieven een lensdop hebben die je vastklemt, heeft de Sigma een stoffen hoes. Deze klemt zich om de zonnekap heen en zet je vast met klittenband. Dit was wel af en toe even zoeken, omdat het zo’n gewenning is om de lensdop vast te zetten bij het opbergen.

De avond voor vertrek ben ik nog een rondje wezen rijden in de buurt van Earnewoude. Hier stond ik langs de waterkant bij het natuurgebied en ik kon gewoon een hert in het vizier krijgen die echt een kilometer verder weg stond!

Hert in de verte
Eenden in de verte

Stabilisatie

De lens heeft een vaste statiefvoet. Hierin zit een schroefdraad om eventueel je eigen koppelplaat nog aan te bevestigen. Ik zelf heb een statief Manfrotto balhoofd en die bezweek bijna onder het gewicht van de combinatie. De meeste foto’s heb ik gewoon uit de hand geschoten. De lens heeft een ingebouwde stabilisator die erg goed werkt! Bij een aantal foto’s schakelde ik de stabilisatie van mijn camera uit, en merkte geen verschil.

Scherpstellen

Vanaf f/5.6 op 150mm en f/7.1 op 600mm is alles scherp. Contrast is altijd goed, van vignettering is nauwelijks sprake, en met lenscorrectie is die goed is weg te werken in Lightroom. Dat mag in de praktijk geen naam hebben. Het diafragma is vrij standaard voor dit zoombereik, al begint de lens bij f/5 i.p.v. f/5.6. En hij eindigt keurig bij f/6.3, bijvoorbeeld de Tamron 150-500 eindigt bij 6.7. Autofocus is snel en accuraat, al merk je bij een kleine scherptediepte dat de contrast-autofocus van de S1 bijvoorbeeld geen plant op 2 meter afstand kan onderscheiden van de achtergrond. Als de camera die eenmaal heeft gevonden, dan is autofocus uitstekend. Manual focus gaat met de focusring makkelijk en snel, al is de afstand tot de zoomring vrij groot.

Opties op de lens

Het fijnste van de lens vond ik de vele knoppen en opties waarmee je snel de eigenschappen kunt veranderen. Zo zit er een schakelknop op, om het focuspunt te verleggen van 0-10 meter vanaf de lens of naar 10 meter en verder. Er zit een custom-knop op die je met je eigen voorkeuren kunt instellen. Helaas moet je hiervoor wel weer een losse dock aanschaffen van Sigma om dit via de computer in te leren.

Conclusie van Karen

Kortom: Een fantastische lens. Voor zijn zoombereik en gewicht neem ik hem toch makkelijk mee. Het is een enorme lens, maar de mogelijkheden zijn nog groter. Ik vond het onwijs tof om hem uit te proberen en kan gelukkig nog nagenieten met de foto’s die ik heb kunnen maken met de lens.

Foto Sipkes

Wil jij na het lezen van deze blog de lens ook aanschaffen? Neem eens een kijkje bij Foto Sipkes, zij hebben een ruim aanbod (tweedehands) producten en kunnen jou helpen bij het vinden van het passende product voor jou. Namens The PixelSquad willen wij Karen bedanken voor het testen van de lens. Wil jij volgende maand een fotografie product testen? Op het platform komt binnenkort weer meer informatie te staan. Houd dat dus goed in de gaten.