Product test: Sigma 14-24mm f/2.8 DG ART Groothoeklens

Product Test

5 mei 2023

Elke maand krijgt een lid van The PixelSquad de unieke kans om een product uit te proberen en zijn ervaringen hier over te delen met de rest van de community. Wim kreeg dit keer de kans om fotografieproducten te mogen testen.

De producten die worden getest worden aangeboden door Foto Sipkes uit Groningen. Het is een fantastische manier om de nieuwste gadgets en technologieën uit te proberen. Ook leren de leden van The PixelSquad op deze manier meer van de techniek achter het product en hoe het is om met een bepaald product te mogen werken.

In deze blog komen we meer te weten over de Sigma 14-24mm, f/2.8 DG Art Groothoeklens en hoe Wim dit product heeft ervaren. Hij heeft de producten twee weken getest en geeft zijn bevindingen over het product. Ook zijn er resultaten zichtbaar die hij met de Sigma 14-24mm, f/2.8 heeft geschoten.

Sigma 14-24mm F/2.8 DG ART Groothoeklens

Het testen | Wim aan het woord

Zonder al te diep op de technische delen van deze lens in te gaan, vind ik de prestaties van de lens belangrijker. Daar draait het tenslotte toch om? De lens voelt solide en stevig aan, de zoom en scherpstelring werken soepel, autofocus is snel en stil.

Het enige nadeel aan deze lens vind ik dat je geen filterset op de lens kunt gebruiken door zijn bolvormige lens. Ook daar is over nagedacht door Sigma en er is een aparte filterset te verkrijgen voor achter op de lens.

Sigma 14-24mm F/2.8 DG ART Groothoeklens

Technische aspecten

De lens heeft een spat-waterdichte constructie, kan zowel op APS-C en Full-frame camera’s gebruikt worden. Er is geen beeldstabilisatie aanwezig, dit miste ik af en toe door het gewicht van de lens ( 1150 gram ).

De lens heeft een f/2.8 lichtsterkte over het hele bereik, ook prima in low-light te gebruiken.

Wat mij verder opviel is dat de vignettering en disortie (chromatische aberratie) zeer minimaal is, zelfs bij 14mm. De prestaties van de lens vind ik buitengewoon boven gemiddeld. Ik kan zelfs zeggen dat ik zo’n lens als deze met zijn superscherpte en kleurweergave nog niet heb meegemaakt en heb al diverse groothoekzoom lenzen gehad.

Voor de prijs van € 1399.- krijg je een lens die naar mijn gevoel en ervaring het beste is wat er op dit gebied te koop is. En stukken voordeliger dan de eigen merk lenzen.

Landschapsfotografie

Bij landschappen geeft de lens op 14mm weinig tot geen vertekening in de hoeken van de lens en hoef je weinig in Lightroom aanpassen. De lens is overal scherp. De kleuren zijn echt zoals je ze ziet. Nogmaals jammer dat ik mijn Benrofilterset niet kon gebruiken door de bolvormige lens.

Bij de foto met de Martinitoren heb ik tegen de zon in gefotografeerd om de lensflare te testen en qua lensflare zie je een matige lensflare.

Architectuurfotografie

Door de 14mm is de lens ook uitermate geschikt voor architectuur, op 14mm krijg je heel veel van het gebouw in beeld met weinig tot geen vertekening.

Interieurfotografie

Leent zich prima voor interieurfoto’s met de 14mm krijg en mooie ruime beelden en door het diafragma van 2.8 over het hele bereik kun je zelfs bij hogere iso goed binnen fotograferen.

Conclusie

Mijn bevindingen over deze fijne lens zijn zeer positief en een aanrader voor iemand die de beste groothoekzoomlens op dit moment wil aanschaffen. Dit is de beste groothoek, vind ik, die tot op heden te koop is. Bij deze wil ik Foto Sipkes en The PixelSquad heel erg danken voor de mogelijkheid om deze lens te mogen testen.

Foto Sipkes

Wil jij na het lezen van deze blog de lens ook aanschaffen? Neem eens een kijkje bij Foto Sipkes, zij hebben een ruim aanbod (tweedehands) producten en kunnen jou helpen bij het vinden van het passende product voor jou. Namens The PixelSquad willen wij Wim bedanken voor het testen van de lens. Wil jij volgende maand een fotografie product testen? Op het platform komt binnenkort weer meer informatie te staan. Houd dat dus goed in de gaten.