Product test: Leofoto LN-284CT Armour

Product Test

12 september 2023

Een nieuwe maand, een nieuw product om te testen. Elke maand krijgt een lid van The PixelSquad de unieke kans om een product uit te proberen en zijn ervaringen hier over te delen met de rest van de community. Deze keer was Bea Wielenga de gelukkige om het carbonstatief van Leofoto LN-284CT Armour te mogen testen, inclusief NB-40.

De producten die worden getest worden aangeboden door Foto Sipkes uit Groningen. Het is een fantastische manier om de nieuwste gadgets en technologieën uit te proberen. Ook leren de leden van The PixelSquad op deze manier meer van de techniek achter het product en hoe het is om met een bepaald product te mogen werken.

Bea heeft het statief een aantal keren goed uitgetest onder verschillende omstandigheden, zowel bij daglicht, als in het donker. Ben jij benieuwd naar dit statief? Lees dan vooral verder.

Godox AD100Pro Duel kit | Flitsset

Draagbaarheid

Het statief komt in een handige draagtas die goed over je schouder zit. De draagtas heeft een handige ritssluiting aan de zijkant van de tas, hierdoor haal je het statief makkelijk aan de zijkant in één keer uit de tas als je ‘m nodig hebt. Ook zonder tas is het statief prima mee te nemen en te dragen met een gewicht van iets meer dan twee kilo. Voor langere stukken lopen adviseert Bea wel om hem in de tas te dragen of aan je rugtas te bevestigen, maar dit is met name vanuit praktisch oogpunt en heeft niets met het gewicht van het statief te maken.

Bea aan het woord

Het statief is makkelijk in gebruik. De poten zijn makkelijk in- en uit te klappen en op locatie heb je hem dan ook zo staan. De schroefvergrendeling van de poten is ideaal, je kunt met één beweging een poot voor één of meerdere stukken uitschuiven, afhankelijk van wat je op dat moment nodig hebt. De vergrendelingsschroeven draaien ook makkelijk weer vast en dan zit het ook meteen goed vast. Het middenzuil heb ik voor het testen steeds laten zitten, maar deze is er ook tussen uit te halen. Dit is uiteraard een persoonlijke keuze, zonder middenzuil kun je je statief nog lager uitklappen tot vlak boven de grond. Hij is makkelijk in hoogte verstelbaar, wat soms ook prettig kan zijn.

Het balhoofd werkt erg goed en is veelzijdig, de body is zo bevestigd. Het wisselen tussen portrait of landscape stand van de camera of plaatje van de lensbeugel gaat allemaal makkelijk en soepel. De knoppen zijn prettig te bedienen.

Testen van het statief

De eerste test was tijdens het fotograferen van de Melkweg. In het donker was het even zoeken t.o.v. mijn eigen statief, maar al snel had ik het statief staan en kon ik me vooral focussen op het zoeken naar compositie.

De testen daarna waren op zand en heidegrond, en hier heeft het statief zich voor mij ook echt bewezen, omdat ik toen veel gefotografeerd heb met mijn zoomlenzen, die wat zwaarder zijn. Het statief heeft voldoende draagkracht om deze lenzen en camera goed stabiel en stil te kunnen houden, ook op niet vlakke ondergrond. Daarnaast is zowel het werken met en wisselen tussen het lensplaatje en de L-bracket geen enkel probleem, dit was iets waar ik bij een vorig statief nog wel eens last van had.

Bijzonderheden

Het middenzuil inclusief balhoofd is samen met één van de poten om te bouwen tot monopod. Een monopod is een statief met één poot. Voor mij een feature waar ik me goed van kan voorstellen dat dit in sommige gevallen van goed pas kan komen, zeker voor het moment waarbij je normaal zonder statief op pad zou gaan (daglicht), maar toch een beetje extra stabiliteit wilt. Het ombouwen gaat in ieder geval erg makkelijk.
De rubberen voetjes aan de poten zijn te verwisselen, deze waren bijgeleverd door foto Sipkes. Niet nodig gehad, maar het verwisselen gaat zonder problemen.

Nadelen

Ik heb tijdens het gebruik van dit statief geen nadelen ervaren. De enige reden om dit statief niet te kopen is de verhouding tussen hoe vaak je een statief gebruikt, welke lenzen je hebt en de prijs van het statief. Het is wel een investering die je doet.

Conclusie van Bea

In mijn ogen eentje die zeker de moeite waard is en die zichzelf wel terugverdiend, vooral als je een statief veel gebruikt tijdens het fotograferen. Gebruik je een statief zelden tot weinig en/of heb je geen grote zware lenzen die je gebruikt, dan kun je vermoedelijk met een iets budgetvriendelijkere variant ook prima uit de voeten.

Een erg fijn en stabiel statief om te gebruiken in verschillende omstandigheden en wat mij betreft een aanrader!

Resultaat melkweg

Foto Sipkes

Wil jij na het lezen van deze blog ook een nieuw statief aanschaffen? Neem eens een kijkje bij Foto Sipkes, zij hebben een ruim aanbod (tweedehands) producten en kunnen jou helpen bij het vinden van het passende product voor jou. Namens The PixelSquad willen wij Bea bedanken voor het testen van de lens. Wil jij volgende maand een fotografie product testen? Op het platform komt binnenkort weer meer informatie te staan. Houd dat dus goed in de gaten.