Product test: Fullframe camera’s | deel 1
Product Test
18 juli 2024
Elke maand word er een product getest door één van de leden van The PixelSquad, maar deze maand was er wel een hele speciale actie gaande. Namelijk iedereen die graag een fullframe camera wou testen, mocht er eentje testen.
Deze fullframe camera’s zijn in de eerste periode getest, later volgen er nog meer!
Canon EOS RP
Nikon Z6ii
Sony A7iii
Nikon Z8
Sony A7iv
Canon EOS RP
Gina Vinckers heeft de Canon EOS RP met adapter getest, dit is wat zij ervan vind:
Wat een fijne camera is deze. Deze camera is lichter als de canon 80d die ik zelf heb, dat is al een pluspunt.
Deze camera is zeker geschikt om landschap en Wildlife fotografie.
Alleen de instelling op zoeken vond ik een dingetje maar je raakt er wel snel aan gewend. Tis even anders als de 80d.
Nikon Z6ii
Wilna Koenes heeft de Nikon Z6ii, Full Frame camera getest en dit zijn haar bevindingen:
Vanaf 21 mei t/m 3 juni heb ik deze camera mogen testen. Ik kreeg de body en een adapter mee want anders pasten mijn lenzen er niet op. De batterij van mijn huidige camera paste er ook in maar ik kreeg een extra mee. Mijn fotokaart paste er ook in. Thuis gelijk aan de slag gegaan met het bekijken van de camera. De bediening van deze camera is bijna gelijk aan die van mijzelf dus daar had ik geen moeite mee.
Het programma in het menu is wat uitgebreider en bevat meer mogelijkheden. Mijn lenzen pasten er prima op en dat gaf geen enkel probleem met het fotograferen. De adapter functioneerde prima en de aankoppeling was makkelijk. Mijn dochter heeft een paar lenzen die ik mocht lenen om te kijken wat het verschil zou zijn met of zonder adapter. Met of zonder adapter maakte voor mij niet zo veel verschil.
De Z6ii is in staat om heel snel en accuraat scherp te stellen en de kleuren zijn zeer fraai, soms iets te, zodat ik dat achteraf iets moet bijstellen maar dat valt in het menu ook te regelen. Heel handig is de functie focus peaking waarbij je een kleurtje ziet verschijnen op die punten die scherp gesteld zijn. Nog een functie die handig is , is meervoudige belichting. De foto die je gemaakt hebt blijft zichtbaar als een doorschijnend beeld en het is dan makkelijker om er een tweede foto overheen te plaatsen. Met mijn huidige camera moet ik inschatten waar de tweede foto moet komen te staan. De Z6ii is iets zwaarder dan mijn huidige camera maar na een tijdje er mee gewerkt te hebben voelde ik dat verschil al niet meer.
Samengevat:
Een hele fijne camera die goed in de hand ligt en snel reageert bij scherpstellen.
Bij continu shot kan de camera van langzaam naar zeer snel worden ingesteld.
Makkelijk te bedienen.
Focus peaking. Meervoudige belichting resultaat direct te zien.
Nog een handige functie is dat je de gemaakte foto door de zoeker kunt bekijken.
Na twee weken de camera weer netjes ingeleverd en Sipkes hartelijk bedankt voor deze geweldige kans. Ik heb hem nog niet gekocht want dan moet ik nog wel wat bij leggen en daar wil ik nog wel even over na denken. Maar ik ben wel weer een ervaring rijker en ik weet nu het verschil tussen mijn huidige camera en de Z6ii. Tevens wil ik de Pixelsquad graag bedanken die in samenwerking met Sipkes dit mogelijk heeft gemaakt.
Sony A7iii
Jolanda Freije test een Sony A7iii en vertelt haar bevindingen:
Een camera mogen testen en 2 weken lang ook nog. Tja wat ga je dan kiezen, Ik zie hier en daar al veel die een Sony A7ii of iii hebben.
Nikon Z8
Marianne Hilbolling test de Nikon Z8 en vertelt hierover:
Ik fotografeer met een Nikon D500 en heb de Nikon Z8 getest. Allereerst fantastisch dat ik deze camera mocht testen. Ik had specifiek gevraagd om een toestel met een goede zoeker en goede autofocus. Mijn sterkte is +9 met een aardige cilinder. Ik heb moeite met manueel scherpstellen in donkere omstandigheden. Sipkes stelde de Z8 voor. Je kan moeilijk commentaar hebben op deze topcamera, wat een beest. Voor mij een Eye opener wat de nieuwe systeemcamera’s allemaal kunnen.
- Super autofocus ook in donkere omstandigheden, doordat je de foto als het ware al ziet door de zoeker, wordt scherpstellen een stuk makkelijker voor mij
- De te maken foto in de zoeker zien en de instellingen kunnen aanpassen vind ik geweldig.
- Bij hoge ISO fotograferen en dan weinig ruis, geweldig!
- Echt een goede zoeker, de eerste waar ik enthousiast over ben…..en toch heb ik daar bedenkingen bij. Als ik langer door de zoeker kijk bij macro of avondfotografie dan moeten mijn ogen echt even bij komen van dat intensieve kijken naar een klein digitaal beeld.
Ik heb niet echt mooie foto’s gemaakt, macro met veel wind is lastig en als je je statiefkoppelplaat kwijt bent, helpt ook niet echt. Mijn testperiode was nogal regenachtig en druk qua werk. Ik heb vooral heel technisch getest: hoe is de autofocus, hoeveel ruis bij hoge ISO, hoe functioneren mijn lenzen op deze camera?
Sony A7iv
Ruim twee jaar geleden ben ik begonnen met fotograferen met een systeemcamera. Daarvoor heb ik altijd gefotografeerd met een compact camera. Ik heb destijds gekozen voor de Sony A6000, gezien het compacte formaat van de camera en de bijhorende lenzen. De a6000 is een crop camera, dus toen ik een fullframe mocht testen was ik erg benieuwd naar het verschil! (ik heb dus nooit met een spiegelreflex camera gefotografeerd, en kan op die vraag dus ook geen antwoord opgeven).
- Het mooie van de A7 is dat er een functie op zit die detecteert dat er een crop lens op de body zit. De camera zorgt er dan voor dat je een ‘normale’ foto krijgt, weliswaar wat meer ingezoomd, in plaats van een foto met een kader. Je kunt dit ook uitzetten, ik heb een foto met kader bijgevoegd om het verschil aan te geven.
- De belangrijkste functies hebben op de a7 een eigen knopje/draaiwieltje. De body kent dus knopjes voor ISO, diafragma, sluitertijd en een soort joystick om snel het scherpstelpunt te kiezen. Dit is bij de A6000 anders en ik merkte dat je veel sneller kon schakelen / de juiste instellingen kon kiezen. En bijkomend voordeel: ik kon niet tijdens het maken van de foto’s per ongeluk de sluitertijd veranderen. Dit gebeurd mij nog wel eens bij de A6000.
- De a7 kent de mogelijkheid om een waterpas in beeld te hebben. Dat heeft de A6000 niet, en dat levert toch zo af en toe scheve foto’s op. Gelukkig kun je dat in een fotobewerkingsprogramma aanpassen.
- De a7 kent de mogelijkheid om het ‘klik’ geluid van de camera uit te zetten. Heel handig bij Wildlife fotografie.
- De a7 lijkt ook sneller te reageren en sneller burstfoto’s op te slaan.
- Zeer scherpe foto’s. Ik had met de trekkerslep een foto gemaakt van de trekkerslep en zag bij de bewerking een vlek in de lucht. Door te zoomen kwam ik er achter dat het, bijna haarscherp, een vlinder was die voorbij vloog. De A6000 had dit niet zo scherp kunnen fotograferen.
- De a6000 is wel een stuk lichter dan de A7, het scheelt ongeveer 330 gram. Met bergwandelen en snowboarden zal je dat wellicht wel merken, afhankelijk ook van welke lenzen je mee neemt.
- Ik had ook het idee dat er een kleine scherptediepte mogelijk was, waardoor de foto’s met kleine scherptediepte nog beter uit kwamen (mensen of andere zaken op de voorgrond/achtergrond nog meer geblurd)
Foto Sipkes
Wil jij na het lezen van deze blog ook één van deze full frame camera’s aanschaffen? Neem eens een kijkje bij Foto Sipkes, zij hebben een ruim aanbod (tweedehands) producten en kunnen jou helpen bij het vinden van het passende product voor jou. Namens The PixelSquad willen wij alle testers bedanken voor het testen van de camera’s. Wil jij volgende maand een fotografie product testen? Op het platform komt binnenkort weer meer informatie te staan. Houdt dat dus goed in de gaten.